
Büyüklüğü 16 milyar lirayı bulan sektörün 300 bin kişiye istihdam yarattığı tahmin ediliyor. Verilere göre Türkiye’de özel ve resmi toplam 61 bin 201 okul bulunuyor. Bu okulların tamamında okuyan öğrenci sayısı ise 15 milyon 715 bine ulaşıyor.
Tabloları görmek için görsellere tıklayın.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın verileri özellikle özel eğitim kurumlarının hızlı büyümesini ortaya koyar nitelikte. 2013 yılında 4 bin 200 olan özel okul sayısı bugün 8 bin 150’ye yükseldi. Son üç yılda yüzde 100 artış gösteren özel okul sayısı ile yüzde 4’lerde olan özel okullaşma oranı yüzde 7,4’e ulaştı. 2023 yılına kadar özel öğretimin payının yüzde 15’lere çıkarılması planlanıyor.
TEŞVİKLERLE BÜYÜDÜ
Bu büyümede son yıllarda izlenen politikaların büyük rolü var. Devletin öğrenci başına verdiği eğitim desteği ve yatırımcılar için sağlanan teşvikler, özellikle özel okul sektörünün büyümesine önemli katkılar sağladı.
Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Cem Gülan, “Bu artışlarda özel okul yatırımlarına teşvik verilmesi, veliye eğitim-öğretim desteği verilmesi ve hepsinden önemlisi 2015’ten 2016’yabin 150 civarında dershanenin temel liseye dönüşmesi etkili oldu” diyor. Sektördeki bu büyüme yeni girişimciler için de fırsatlar yaratıyor. Yaptığımız araştırmaya göre, 2017 sonuna kadar 26 eğitim kurumu 335 şube açacak.
Üstelik franchising sisteminin avantajını fark eden sektör oyuncuları artık bu sistemle büyümeyi planlıyor. Bu da eğitim alanında yatırım yapmak isteyen girişimciler için riski düşük iş fırsatı anlamına geliyor.
Üstelik her girişimcinin bütçesine göre yatırım imkanları mevcut. Yaptığımız araştırmaya göre, kolejlerden ana okullarına hatta online eğitim platformlarına kadar çok farklı alanlarda fırsatlar bulunuyor. Yatırım maliyetleri ise markanın konsepti ve lokasyona göre değişiyor. Bir anaokulu veya dil okulu açmanın maliyeti 200 bin TL civarındayken, okul öncesi eğitimden liseye kadar eğitim verilen bir kampüs kurmanın toplam maliyeti 15 milyon lirayı buluyor.
ONLINE EĞİTİM FIRSATI
Eğitim teknolojilerinin gelişmesiyle online eğitim alanında da girişimciye yönelik fırsatlar ortaya çıkmaya başladı. Online eğitim konusunda uzmanlaşan şirketlerden biri olan eKolej, franchising sistemiyle büyüyor. Girişimciler, bulundukları bölgede online eğitim tanıtımları yaparak para kazanabiliyor. Marka, 26 olan bayi sayısını 2017 sonuna kadar 40’a çıkarmayı hedefliyor. eKolej franchise alan bayilerinden herhangi bir royalty ücreti talep etmiyor.
Sadece bayilerin tanıtım ve satışlar için gerek duydukları broşür, afiş, öğrencilere dağıtılan promosyonlar gibi ürünlerden oluşan basic, silver ve gold paketlerinden seçtikleri paketi temin etmeleri gerekiyor. Ekolej’e yatırım bedeli 10 bin TL civarında bulunuyor. (www.ekolej.net)
Kaynak: Ekonomist